نوشته شده توسط Dj-Hamed.J مهندس برق قدرت دانشگاه سراج
اطلاعات عمومی مهندسی برق
بخش اول: الکتریسته ساکناهداف آموزشی فصل اول:
١- شناخت ساختمان اتم
٢- آشنایی با عوامل تأثیر گذار در نیروی بین بارهای الکتریکی
٣- شناخت انواع میدانهای الکتریکی
۴- آشنایی با انواع مواد وعوامل تأثیر گذار در مقدار مقاومت
۵- آشنایی با تأثیر دما در مقدار مقاومت اجسام
مقدمه بر الکتریسیته ساکن :
یونانیان باستان اولین بار مشاهده کردند که وقتی ماده ای بنام کهربا به یک تکه پارچه پشمی مالیده می شود اشیاء سبک مثل تکه های کاغذ و براده های چوب را جذب می کند عاملی که این خاصیت جذب را به کهربا میبخشد الکتریسیته نامیده شد.الکتریسیته از کلمه الکترون که نام یونانی کهربا می باشد گرفته شده است.در زمان بنیامین فرانکلین (دانشمند آمریکایی) دانشمندان می دانستند که الکتریسیته مایعی است که می تواند بارهای مثبت و منفی داشته باشد. ولی امروزه دانشمندان معتقدند که الکتریسیته از اجسام بسیار ریزی بنام الکترون و پروتون تولید می گردد که این ذرات بسیار ریز در تمام مواد وجود دارند.
برای دیدن ادامه مطالب و لینک دانلود ها به ادامه مطلب رجوع کنید.
بخش دوم :الکتریسیته جاری و قوانین مدار
اهداف آموزشی فصل دوم :
١- آشنایی با طریقه شکل گیری جریان
٢- شناخت انواع الکتریسته
٣- آشنایی با انواع جریان الکتریکی
۴- آشنایی با قوانین مدار
۵- آشنایی با مفاهیم انرژی و توان
جریان الکتریکی :
حرکت الکترونهای آزاد در یک سیم را جریان برق یا جریان الکتریکی می نامند. هر چه تعداد الکترونهایی که در حرکت هستند بیشتر باشد شدت جریان بیشتر خواهد بود. ( وقتیکه انرژی به یک الکترون داده می شود تا مدارش را ترک کندالکترون مطابق شکل( ۵ فورًا به مداری از اتم مجاورش می رود. این بدین دلیل است که تمام مدارهای خارجی اتمها با هم تلاقی داشته و راه عبور الکترون آزاد را مسدود می کند. همینکه الکترون آزاد شده به مدار جدید وارد شد بار منفی اش با بار منفی الکترونی که در آن مدار قرار دارد وارد عمل می شود. الکترون اول، الکترون دیگر را که از مدارش خارج شده دفع می کند و انرژی اش را به آن منتقل می کند. و این پدیده در تمام طول سیم ادامه می یابد و جریان الکتریکی را بوجود می آورد./ جریان برق یک جریان آنی است و سرعت آن برابر با سرعت نور یعنی ٠٠٠ ۳۰۰۰کیلومتر در ثانیه می باشد.
.
بخش سوم: مغناطیس و الکترومغناطیس
اهداف آموزشی فصل سوم :
١- آشنایی با شار مغناطیسی وخواص آن
٢- آشنایی با قانون فاراده
٣- شناخت جریانهای گردابی وتأثیرات آن در هسته وسایل الکتریکی
۴- آشنایی با مفهوم نیروی محرکه القا شده و عوامل مؤثر در ایجاد آن
تئوری مغناطیسی ماده
کلمه مغناطیس که به آهنربا گفته می شود از ماگنز نام محلی که برای اولین بار سنگ در آنجا پیدا شده است گرفته شده است. ( Fe٣o آهنربای طبیعی یعنی ماگنتیت ( ۴ بر اساس نظریه وبر هر ملکول از جسم مغناطیسی مانند آهنربای کوچکی است که دارای دو قطب است. بعضی اجسام چون آهن، کبالت و نیکل به خوبی جذب شده، دارای خاصیت مغناطیسی می گردند، که آنها را فرومغناطیس نامند. به اجسامی نظیر مس، برنج، شیشه و چوب که جذب آهنربا نمی شوند اجسام غیر مغناطیسی گفته می شود. اجسام غیر مغناطیسی نیز به دو گروه دیامغناطیس و پارامغناطیس تقسیم می گردند.
.
بخش چهارم: مدارهای جریان متناوب
اهداف آموزشی فصل چهارم :
١- آشنایی با جریانهای متناوب و اساس تولید آن
٢- شناخت جریان و ولتاژ مؤثر
٣- شناخت مفاهیم همفازی و اختلاف فاز بین جریان و ولتاژ
۴- شناخت مفهوم توان
اساس تولید جریان متناوب
سیم پیچی که به شکل یک قاب و متعلق به یک دیناموی ساده مولد جریان متناوب است را مطابق شکل ( ١٣ ) در نظر بگیرید. جریان حاصل از این دینامو را به این جهت متناوب گویند که جهت و اندازه نیروی محرکه آن مرتبًا تغییر و این تغییر به صورت منظم تکرار می شود. قاب را می توان سطحی به حساب آورد که در میدان مغناطیسی یکنواخت بدور محور خود می چرخد.
.
بخش پنجم: آشنایی با ماشینهای الکتریکی وترانسفور ماتور
اهداف آموزشی فصل پنجم :
١- آشنایی با اصول کار ژنراتورها، موتورها و ترانسفورماتورها
٢- آشنایی با عملکرد کموتاتور وطریقه یکسوسازی جریان در ماشینهای DC
٣- آشنایی با انواع ژنراتورها و موتورهای جریان متناوب
۴- شناخت ترانسفورماتور و موارد کاربرد آن
۵- آشنایی با موارد استفاده ترانسفورماتور در سیستمهای انتقال انرژی
اصول کار ژنراتورها
شما بخوبی با چراغ قوه ، رادیوهای جیبی و سیستم برق اتومبیل که در آنها باطری منبع قدرت است ، آشنا هستید . در این موارد جریانی که از باطری کشیده می شود کم است . باید دانست باطری موقعی که جریان کمی مورد نیاز باشد می تواند مدتها بدون شارژ شدن جریان بدهد . باطری ها می توانند بخوبی برق دستگاهها ی برقی را تأمین کنند . اما عده زیادی از دستگاههای برقی به مقدار زیادی جریان ، با ولتاژ بالا احتیاج دارند تا کار کنند . برای مثال لامپهای برق و موتورهای قوی احتیاج به جریان و ولتاژی دارند که هیچ باطری نمی تواند آن را تأمین کند بنابراین غیر از باطر ی منابع قدرت دیگری برای تأمین برق اینگونه وسایل مورد نیاز است . این قدرت زیاد در اثر چرخش ماشین الکتریکی بنام ژنراتور تولید می شود . ژنراتورها می توانند تولید کنند ، که توان آنها می تواند مقدار خیلی (A.C) و یا جریان متناوب (D.C) جریان مستقیم
کم و یا تا چندین مگاوات باشد.
.
بخش ششم: آشنایی با دستگاههای اندازه گیری الکتریکی
اهداف آموزشی فصل ششم :
١- آشنایی با اصول اساسی دستگاههای اندازه گیری الکتریکی
٢- شناخت ساختمان داخلی گالوانومترها
٣- آشنایی با آمپر متر، ولتمتر و اهم متر و روشهای نصب آن در مدار
مقدمه:
به هر وسیله ای که برای آشکار سازی و نمایش دقیق یک کمیت الک تریکی به شکلی که به وسیله انسان قابل قرائت باشد، ساخته شود یک وسیله اندازه گیری الکتریکی گفته می شود . معمو ً لا این فرم قابل قرائت یا به صورت حرکت یک عقربه برروی اشل ویابه صورت نمایش دیجیتالی است . بیشتر دستگاه های اندازه گیری مدرن به صورت دیجیتالی طراحی می شوند به این معنی که نمایشگر آنها به شکل نمایشگرهای رقمی می باشد. وسایل اندازه گیری قدیمی به صورت مکانیکی بوده که در آنها برای نمایش کمیت مورد اندازه گیری از وسایلی مانند عقربه استفاده می شود . در هر دو حالت فوق قوانینی که برای اندازه گیری ولتاژ ، جریان ویا مقاومت به کار می رود یکسان است و تنها تفاوت بین آن دو در عملکرد قسمت نمایش است . مکانیزم نمایش یک وسیله اندازه گیری اغلب به صورت یک انحراف در نظر گرفته می شود که در واقع همان حرکت عقربه بر روی اشل است . اگر چه در وسایل اندازه گیری مدرن هیچ قسمت متحرکی وجود ندارد کلمه انحراف به همان قسمتی اطلاق میشود که عمل نمایش را انجام می دهد..
لینک دانلود : جزوات مهندسی برق - بخش 1
حجم فایل : 2,586 KB
منبع : www.wikipower.ir
رمز فایل : جهت به دست آوردن رمز به ایمیل زیر درخواست رمز بفرستید تا رمز برای شما ارسال گردد.
ایمیل نویسنده : h.nezamabad@gmail.com